Skip to main content

Nyheter

Valresultatet i Vaxholm med starkt lokalt parti

Valet i Vaxholm ser lite annorlunda ut än i de flesta grannkommuner med ett starkt lokalt borgerligt parti som näst största parti.

artikel20220920 1Det betyder att Moderaterna med 25% och Vaxholmspartiet med 19% har en stark grund men KD har knappt 3%. Vi kan också se att sedan 2018 tycks en del väljare lämnat Vaxholmspartiet för Moderaterna i årets val. Liberalerna lockar inte så många Vaxholmsbor och stannar precis under 5%. Noterbart är också att SD inte tycks slå igenom och har endast ca 6%.

När det gäller det Rödgröna blocket så har Socialdemokraterna ca 14% och Vänsterpartiet ca 6,5% medan Miljöpartiet lockar knappt 3%. Här är noterbart att Socialdemokraterna precis som i alla kommuner i Nordöstra Stockholm ligger under rikssnittet.
Ett parti som är relativt starkt i Vaxholm är Centern som ligger på knappt 13%.

Vad som ska ske kring majoritetsbildningen är svårt att säga något om. Men det ser inte ut som särskilt troligt att det sittande styret med S-L-C blir kvar. Från Hyresgästföreningen kommer vi att fortsätta att slåss för återuppbyggnaden av en seriös bostadspolitik i Vaxholm. En politik som tar ansvar för unga och äldre samtidigt som kommunen också är med och bidrar till en fungerande Stockholmsregion. Här vet vi att både Centern och Vänsterpartiet särskilt höjt sina röster för en återuppbyggd allmännytta, om än på lite olika vis.

Vaxholm