Skip to main content

Nyheter

Så gör du om du inte är nöjd med din inomhusmiljö

Alla har rätt till en god inomhusmiljö och ett tryggt boende. Är du själv fastighetsägare i villa eller radhus är det ditt eget ansvar.

Bor du i bostadsrätt är du medansvarig i form av ditt medlemskap i bostadsrättsföreningen. Men bor du i hyresrätt är det hyresvärden som ansvarar för att du har en god inomhusmiljö och trygga miljöer i allmänna utrymmen.

På Vallentuna kommuns hemsida finns det en sida dit alla som bor i flerfamiljshus kan vända sig om man misstänker problem i inomhusmiljön. Först vänder man sig dock till sin fastighetsägare och om det inte hjälper vänder man sig till kommunen. Är du medlem i hyresgästföreningen kan du också vända dig till oss för att få stöd. Dock är det viktigt att du själv också vänder dig till kommunen och får ett ärende registrerat där.

artikel20220925 3Det finns några enkla tips för hur du går till väga för att se om din hyresvärd sköter de mest elementära för en god inomhusmiljö. Det första gäller dig som bor i hus med hiss. Där kan du i hissen se om besiktningen av hissen är gjord och hur länge den varar. Har tiden gått ut eller besiktningsskylt saknas, vänd dig direkt till fastighetsägaren och påtala det. Vänd dig också till kommunen och Hyresgästföreningen och meddela detta. Detsamma gäller besiktningsprotokoll som talar om att ventilationen i huset är godkänd. I varje porttavla ska det sitta ett märke som talar om att det finns godkänd ventilation i huset. Ett så kallat OVK märke. Det märket är hyresvärden skyldig att sätta synligt i porten. Saknas detta märke som ofta sitter i anslutning till namntavlan eller om tiden har gått ut för besiktningens giltighetstid vänd dig även här till fastighetsägaren, kommunen och Hyresgästföreningen.

Viktiga länkar och telefonnummer

Vallentuna kommun boende miljö: https://www.vallentuna.se/bygga-bo-och-miljo/bostader-och-offentliga-lokaler/boendemiljo/

Hyresgästföreningen medlemsservice: https://www.hyresgastforeningen.se/om-oss/vad-vi-gor/hyresjuridisk-radgivning_och_bitrade/

Telefon hyresgästföreningen medlemsservice: 0771-443

Vallentuna