Skip to main content

Nyheter

Oseriöst hyreskrav från Fastighetsägarna bäddar för hyreskrig…

Det är inte konstigt att vi aldrig slutar förvånas över fastighetsägarnas omättliga munnar varje år det vankas hyresförhandlingar.

Nu går de privata fastighetsägarna ut och kräver tioprocentiga hyreshöjningar för landets hyresgäster. Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren gör helt rätt när han kallar det för en hittepåsiffra. För det är precis vad det är. Att dessutom komma med denna siffra efter en period på tjugo år då nästan ingen kunnat mäta sig med fastighetsägarna i ökande vinster och värdestegringar på fastigheterna är smaklöst.

De privata fastighetsägarna och Region Vd Rickard Ljunggren hänvisar i sitt bud att det ligger helt i linje med den trepartsöverenskommelse som slutits mellan Sveriges Allmännytta, Privata Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Den uppgörelsen säger menar han att man ska ta ett genomsnitt av de tre senaste åren och komma fram till uppgörelse. Ljunggren menar vidare att de egentligen skulle behöva en hyreshöjning på 25%.

Är det så här den nya trepartsöverenskommelsen ska tolkas lär den inte bli gammal

Det är utan tvekan så att Fastighetsägarna på ett sätt spelar ett högt spel för att få igenom enorma hyreshöjningar under 2023. Men det beror på hur man ser det. Under lång tid har det varit tydligt att det bara är Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen som värnat det svenska bruksvärdessystemet. Ett system som varit framgångsrikt i ungefär femtio år. De privata fastighetsägarna har prövat olika metoder för att slakta systemet till förmån för marknadshyror. Det är nog också så vi ska tolka detta utspel från Rickard Ljunggren och Fastighetsägarna. Genom att komma med oseriösa krav vill de ha en konflikt så att de kan springa in på regeringskansliet till den nytillträdda blåbruna regeringen och konstatera att konflikten visar att marknadshyra är enda vägen.

artikel20220925 2Hyresgästföreningen som under lång tid kritiserats av många gräsrötter för att man är för tama i både de årliga hyresförhandlingarna och i förhandlingar vid renovräkning kommer aldrig att kunna svälja detta. Det vore som att svälja en cyandidkapsel för organisationens överlevnad. Fler och fler svenska hyresgäster känner sig alltmer åsidosatta och missgynnade. Även utomlands har de senaste åren präglats av allt hetare känslor bland hyresgäster.

Just nu ser det mörkt ut och kanske är ett hyreskrig väntande på andra sidan husknuten. Ett väldigt viktigt utspel att invänta är var Sveriges Allmännytta hamnar i sina analyser inför år 2023. Det kan vara att ett lite nyktrare yrkande från dem tar ner hettan i situationen lite.

Länk till Debatt mellan Erik Elmgren Hyresgästföreningen och Rickard Ljunggren Fastighetsägarna på SVT.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/historiskt-hog-hyreshojning-kan-vanta

Nordost, Danderyd, Täby, Vallentuna, Österåker, Vaxholm