Skip to main content

Nyheter

Nytt korttidsboende kommer till skott

I Mitt i Danderyd kan vi nu läsa att det tidigare beslutade korttidsboendet i Danderyd

nu tycks bli av då samtliga överklaganden tycks vara avklarade. Enligt planerna ska bygget komma igång 2023 och platsen är Ginnungagap. Bygglovet är nu beviljat och antalet platser skrivs till 27 stycken.

Danderyds kommun kommer själva att stå som byggherre för kortidsboendet. Det har tidigare funnits kritik i kommunen artikel20221003 3då Danderyd stått helt utan korttidsplatser för sina medborgare. På sin hemsida beskriver syftet med korttidsboenden och rätten till att få komma dit på följande sätt.

-Att ge avlastning till anhöriga som vårdar den enskilde.

Behov av tid att utreda om den enskilde kan återgå till det egna hemmet efter en sjukhusvistelse eller behöver särskilt boende.

Om behovet av omvårdnad är så omfattande att det inte kan tillgodoses med stöd av hemtjänstinsatser kan en vistelse på korttidsboende i väntan på första lediga plats i särskilt boende vara nödvändig.

Även ett vård- och omsorgsboende på väg till Danderyds kommun

Det står också klart att det ska byggas ett vård- och omsorgsboende i kommunen. När detta sker är däremot inte helt klart. Vad som dock är klart är att byggherren i denna fråga blir Vectura Fastigheter. Bolaget har specialiserat sig på samhällsfastigheter och har runt 25 fastigheter i vårdbranschen. På sin hemsida lovar bolaget stort inflytande för de boende och hyresgästföreningen kommer därför med intresse se hur det utvecklar sig. Vectura beskriver sin syn på hyresgäster på följande sätt;

Vi förbättrar och utvecklar hållbara vård- och boendemiljöer tillsammans med våra hyresgäster som ger möjlighet till trygghet, gemenskap och kvalitativ vård- och omsorg. Vi arbetar kontinuerligt med att öka livskvaliteten för de boende, deras närstående och personalen genom kunskapsbyte och erfarenhetsåterföring. Det är så vi bidrar till bättre hälsa, vård och omsorg och bättre bostäder för äldre.

Danderyd