Skip to main content

Nyheter

Intervju Per Nordlund Hyresförhandlare Nordostföreningen

Per Nordlund förhandlar alla hyresrätter i hela Nordostföreningen som omfattar Danderyd, Österåker, Vallentuna, Täby och Waxholm. Så här ser han på hoten och möjligheterna inför höstens hyresförhandlingar.

-Ett stort hot inför årets förhandlingar är inflationen. Den inflationstakt som råder och att räntena går uppåt är inte bra. Ett annat hot är de skyhöga upprustningshyror som uppstår på dagens bostadsmarknad. Vi gör allt från hyresgästföreningen för att motverka detta men som systemet är skrivet idag är jag tvungen att följa det trots att jag ogillar det. Balansgången för mig i mitt förhandlingsarbete idag är att få så låg höjning som möjligt utan att fastighetsägaren gör så att vi hamnar i hyresnämnden som oftast går på deras linje.

-Det som är möjligheten är en trepartsöverenskommelse om en förhandlingsmodell som gör att vi kan se skeenden över flera år och det då inte behöver bli så snabba kast. Det kan t ex innebära att vi vid årets förhandlingar kan väga in utvecklingen över flera år inte bara se till den utveckling som skett under detta år.

När det gäller valet så har vi från hyresgästföreningen gjort en bra analys inför valet och det är ganska klart. Ta reda på var dina politiska partier står innan du röstar både lokalt och i riksdagen. Hyran är viktig då det är människors kanske största utgift. I hela Sverige måste vi

  • Säga nej till marknadshyror
  • Satsa på en fungerande allmännytta i hela Sverige
  • Kräva en rättvis beskattning av hyresrätten i förhållande till ägt boende

Nordost