Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen Nordost på Kanalens dag

Den 28 augusti var det dags för det trettionde Kanalens dag i Åkersberga. Självklart var även Hyresgästföreningen på plats som vanligt. Hyresgästföreningens ordförande Vello Köks menar att medverkan på Kanalens dag är en av årets viktigaste utåtriktade event i vanliga fall.

artikel20220830 1Och under ett valår är trycket ännu större. Något som även övriga i Hyresgästföreningens styrelse håller med om. Inger Andersson menar att samtalen med medborgarna är så viktigt för Hyresgästföreningen och Joseph Verriere visade sin goda sida och spred klubbor och tablettaskar bland barn och unga.

Viktiga politiska samtal
Det är ingen hemlighet att Vänsterpartiet och Miljöpartiet är partier som ofta står på hyresgästernas sida. På riksnivå har Hyresgästföreningen många gånger sagt att Vänstern är våra enda riktiga vänner och sen är det MP och Socialdemokraterna som försöker och gör det mesta rätt. Därför var det extra kul att vi fick bra samtal med alla dessa aktörer. Dessutom fick vi även spännande samtal med det lokala Roslagspartiet och Centern.

artikel20220830 2artikel20220830 3Francisco Contreras (v) och Sigrid Valve (mp) var väldigt samstämmiga i att antalet hyresrätter måste öka i Österåkers kommun. De menade också att de måste byggas så att människor har råd att efterfråga dem samtidigt som de gärna byggs i närheten av redan etablerade kommunikationer. Bägge ser en utveckling där kommunen kommer att växa och då måste den göra det smart och hållbart.

Då vi hade fått plats mitt emot Socialdemokraterna under kanalens dag var det svårt att undvika att följa deras event under artikel20220830 4dagen. Det gjorde att vi också fick en pratstund med minister Ardalan Shekarabi. Han var tydlig med att hyresgäströrelsen inte behövde frälsa honom kring behovet av en fungerande bostadsmarknad med hyresrätten som ett viktigt ben att stå på. Det mest konkreta han sa var att han såg framför sig förtydliganden inom snar framtid från Socialdemokraterna kring frågan om statligt stöd för ett billigare byggande av hyresrätter.

artikel20220830 5artikel20220830 6De kanske roligaste och viktigaste politiska samtalen var annars möten med Johan Agge (Roslagspartiet) och Christian Jacobsen (Centern). Detta då det lokala Roslagspartiet tycks kunna bli tredje största parti i Österåker och Centern är parkerade i sin syn på marknadshyror som frälsningen av bostadsmarknaden. Johan Agge som själv bor i hyresrätt i Åkersberga var mycket sugen på att samtala med hyresgäströrelsen om en syn på ett hållbart Österåker. Christian Jacobsen menade att han delade sitt partis syn på marknadshyror som en väg framåt. Men han förtydligade att det skulle kräva andra saker som t ex en rättvis skattepolitik mellan hyrt och ägt boende.

Kanalens dag är viktig och Hyresgästföreningen kommer tillbaka
Inger Andersson menar att det är viktigt för Hyresgäströrelsen att visa upp sig och möta människors upplevelser. Hon låg bland annat bakom den välkomnande skylten som bjöd in till att prata bostadsfrågor i tältet. Hon menar också att vi tveklöst kommer tillbaka för att möta Åkersbergaborna. I år kändes det också extra viktigt konstaterade ordförande Vello Köks eftersom kommunen ställt in eventet som skulle ske för hyresgästerna på Norrgårdsvägen.

Österåker