Skip to main content

Nyheter

De privata fastighetsägarna kräver 9.5% HYRESHÖJNING!!!

Nu är det dags för alla hyresgäster att dra i nödbromsen och kräva sin rätt.

För i Dagens Industri (28/9) kommer de väntade men ändå lika vidriga hyreskraven från de privata fastighetsägarna. HYRESHÖJNING 9.5%!!! En bransch som har kunnat sko sig på den ekonomiska utvecklingen i tjugo år vägrar rätta mun efter matsäcken och istället lägga hela bördan på hyresgästerna.

Detta höga hyreskrav är publicerat av de privata fastighetsägarna i Stockholm och undertecknat av;

Oskar Öholm, Vd, Fastighetsägarna Stockholm,
Nathalie Brard, förhandlingschef, Fastighetsägarna Stockholm

Kravet gäller i första läget ca 100 000 lägenheter i centrala delar av Stockholm men på sikt kommer det att påverka hela regionen. I kravet hänvisar de till den trepartsöverenskommelse man tecknat med Hyresgästföreningens Riksförbund om hur hyrorna ska förhandlas utifrån ett genomsnitt på de senaste tre åren. Hade de bara yrkat för i år så hade det blivit ett krav på 25% i hyreshöjning menar de.

De hävdar också som en bakgrund till kravet att det blir så dyrt för de som äger sitt boende nu. Det är en ren provokation i norra Stockholm. Här har villaägare i 10 år tjänat 25 000 kronor per månad bara på sina stigande villapriser. Är det på riktigt något en fattigpensionär i en tvångsrenoverad hyresrätt ska finansiera nu?…

Hyresgästkollektivet måste stå starkt nu

artikel20221001 1Det finns starka röster inom hyresgästkollektivet som menar att detta hyreskrav endast har till syfte att rasera hyressättningssystemet för att driva igenom marknadshyror. Om så är fallet vore det ingen jätteskräll med tanke på vad Fastighetsägarna haft för sig i sin lobbyverksamhet både inrikes och i Bryssel.

Vi menar att vi hyresgästkollektivet måste vara oerhört starka nu för att motstå detta frontalangrepp på hyresgästerna. Vi kommer kanske att återkomma till dig för att söka stöd i denna svåra stund. Hyresgästerna har tagit ett orimligt stort ansvar under bland annat pandemin. Nu är det någon annans tur. Även fastighetsägares. Kom och träffa oss på Sergels Torg när vi delar flygblad måndag den 3 oktober klockan 15.00-17.00 om du vill veta mer eller bara delta i kampen.

Vi menar också att hyresgäster i Sverige, precis som i Tyskland och runt om i världen, måste höja sina röster och inte vara så tysta. Bilden i artikeln är bara ett par år gammal och från Berlin.

Nordost