Skip to main content

Nyheter

Bostadsfrågan i Österåker enligt Anders Pettersson (s)

Armada är ingen stor allmännytta i Österåker men till skillnad från i grannkommunerna så finns det i alla fall en allmänntta. Därför ser vi det här som intressant att inför valet intervjua en av oppositionens representanter i Armadas politiskt tillsatta styrelse.

Detta i form av Anders Pettersson från Socialdemokraterna. Anders har bred insikt i vad som görs och vad som kan göras utifrån den bostadspolitiska frågan.

Armada Fastigheter som aktör på bostadsmarknaden i Österåker
Armada har idag ca 1500 lägenheter med tyngdpunkt i centrala Åkersberga men även med ett antal bostäder på landsbygden. Bolaget har också en egen bostadskö som förmedlar bostäderna. Armada är också ett företag som har kommunens uppdrag att driva andra kommunala projekt i Österåker. Idag är det t ex aktuellt med byggandet av en multiarena och ett LSS boende på Runö.


Hur ser Anders Pettersson och ägaren på Armadas roll i Österåker?
-Det ena är vad ägaren tycker och det andra är vad jag tycker. Ägardirektiven är klara och säger att vi ska bidra till visionen om ett attraktivt Österåker med bra bostäder och lokaler. Iden är att vi ska vara en aktör som gynnar boendet.

Armada har avyttrat tomter för bostadsbyggande och lokaler. Det finns idag inga tankar om utförsäljning. Personligen tycker jag att vi borde ta initiativ till fler hyresrätter. Vi är med i Sverigeförhandlingen och vi ska bygga 7000 bostäder under perioden till år 2040. Detta i utbyte mot en vidare dragning av Roslagsbanan. Expansionen i kommunen är dock enbart privat idag.

Ekonomin i Armada är bra och vi har en koppling till upprustningplanen så det ser ganska bra ut. Så just nu finns det en koppling mellan hyresgästernas hyror och pengar som återinvesteras i bolaget. Detta kan vändas över en natt dock. Ingen vet vad en eventuell borgerlig majoritet planerar för de kommande fyra åren om de vinner valet den 11 september.

Armada har varit inblandad i bra verksamhet. Bland annat en multihall för 450 miljoner kronor. Den är viktig för att klara av sociala åtaganden i en kommun som växer med mycket barnfamiljer. Armada har kommunen som garant och har därför inga stora risker i låntagandet av hallen. Kommunen hyr sedan hallen och därför betalar alla skattebetalare och inte bara Armadas hyresgäster. Allmänheten fick också vara med och designa konsten på utsidan av hallen.

Den politiska majoriteten ville dock hyra ut namnet till Wallenstam ”Wallenstam Arena” men oppositionen protesterade och namnet är nu Österåkers Multihall. Målet är att istället ge chansen till lokala aktörer i näringslivet att köpa in sig på reklamplatser.

Armada sålde på order av ägaren en central tomt med skolan till Nystad. Ett byggbolag för Engelska skolan. De pengarna gick bland annat in i Multihallen.

Har Armada byggplaner?
Inte just nu men vi har tomter. Vi ska ombilda centrumet i Åkersberga och få ordning på det. Kanske blir det ett byggande där eller så säljer vi tomter till privata bolag.

Åkersberga ska förtätas. Vi har två stora ytor där det får plats för bostäder. Ännu inga planer men det kommer.

Personligen tycker Anders Pettersson att vi i Åkersberga måste ha en central bebyggelse för att få en ickekommersiell stadskärna. Det engagerar mig hur det ska gå till på medborgarnas villkor säger han. Alla vet att alla köplador har gjort att kommersiella centrum inte är gångbara, men vad gör vi istället?

Det ökande byggandet behöver organiseras om det ska bli bra. Hur ska vi t ex planera Näsviken mellan Åkersberga och Runö. Tanken är att det ska bli lite lantligt med små torg. Å ena sidan ska det vara för alla men hur löses det så att fler har råd att efterfråga området.

Hur ser du på bostadsförsörjningsansvaret i Österåkers kommun?
Armada har ett uppdrag att ta hand om människor som hamnar utanför. Vi tar vårt bostadsförsörjningsansvar. Sen är det klart att vi också gör fel och inte räcker till.

Vi tog hand om den förra flyktingvågen med modulhus som idag hyrs ut som vanliga hyresrätter. Vi har dock en liten reserv för nya eventuella vågor.

Österåker